top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAdonis Adonis

Waarom worden Mannen Kaal?

Bijgewerkt op: 6 mrt.

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem, vooral bij mannen. In 95% van de gevallen waarin mannen kaal worden, is Alopecia Androgenetica, oftewel mannelijke erfelijke kaalheid, de oorzaak. Deze vorm van kaalheid kenmerkt zich door een terugtrekkende haarlijn en/of haaruitval op de kruin. Rond hun twintigste jaar wordt 20% van de mannen kaal, 30% rond hun dertigste, en dit percentage stijgt tot 70% rond het zeventigste levensjaar. In dit blog duiken we dieper in de genetische en hormonale processen die aan de basis liggen van mannelijke erfelijke kaalheid. Na het lezen van dit blog heb je een duidelijk beeld van de biologische processen die leiden tot kaalheid bij mannen.


Hormonale oorzaken van kaal worden

Om te begrijpen waarom mannen kaal worden, moeten we eerst kijken naar de hormonale aspecten. Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) speelt een cruciale rol in het proces van mannelijke erfelijke kaalheid. Testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, wordt door het 5-alfa-reductase-enzym omgezet in DHT. Dit DHT valt bij mannen met een genetische predispositie de haarzakjes aan, wat uiteindelijk leidt tot dunner wordend haar en haaruitval.


Genetische factoren van kaal worden

De naam mannelijke erfelijke kaalheid zegt het al: genen spelen een significante rol. DHT veroorzaakt alleen kaalheid bij mannen met een genetische aanleg. Deze aanleg kan zowel van de moeder als van de vader geërfd worden. Uiteindelijk bepalen deze genen hoe gevoelig je haarzakjes zijn voor DHT. Een man met hoge DHT-niveaus maar zonder genetische aanleg wordt waarschijnlijk niet vroeg kaal. Echter, een man met zowel hoge DHT-niveaus als een sterke genetische aanleg zal waarschijnlijk wel jong kaal worden.


Proces van haarverlies bij mannen

Het haarverliesproces bij mannelijke erfelijke kaalheid verloopt vaak geleidelijk en is herkenbaar. In de beginfase zie je een terugtrekkende haarlijn, inhammen en verdunning van het haar op de kruin. Naarmate de tijd vordert, kunnen sommige plekken op het hoofd volledig kaal worden. Mannen behouden hun haar aan de zijkanten van hun hoofd, omdat deze haarzakjes niet gevoelig zijn voor DHT. Mannelijke erfelijke kaalheid is in verschillende stadia overal om ons heen te zien. Dankzij het kenmerkende patroon kunnen wij via onze online vragenlijst mannelijke erfelijke kaalheid goed vaststellen.


Het proces van mannelijke erfelijke kaalheid is complex, waarbij genetische en hormonale factoren een rol spelen. Dit leidt uiteindelijk tot haarverlies. Hoewel kaal worden voor veel mannen een natuurlijk onderdeel van het ouder worden is, kunnen de psychologische effecten aanzienlijk zijn, vooral als de kaalheid al op jongere leeftijd begint. In onze volgende blog zullen we dieper ingaan op behandelopties zoals Finasteride, die in staat zijn het proces van mannelijke erfelijke kaalheid te stoppen en zelfs de kwaliteit van het haar kunnen verbeteren.


Klaar om de strijd tegen haarverlies aan te gaan? Start hieronder je gratis online consult en ontdek of finasteride een veilige optie is voor jou. Als je op zoek bent naar meer informatie bekijk dan onze andere blogs voor diepgaande inzichten en adviezen.

202 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page