Vaak wordt een link gelegd tussen mannen met een hoog testosterongehalte en haaruitval. Het klopt dat hormonen een grote rol spelen bij mannelijke erfelijke kaalheid, oftewel alopecia androgenetica. Dit is het klassieke patroon van kaalheid waarbij mannen inhammen krijgen en een kalende kruin ontwikkelen. Toch is het genuanceerder dan simpelweg te zeggen dat een hoog testosterongehalte kaalheid veroorzaakt.
In dit artikel bekijken we de link tussen testosteron en haaruitval en onderzoeken we manieren om genetisch gerelateerde haaruitval te voorkomen. Wil je meer leren over waarom mannen überhaupt kaal worden? Lees dan hier verder.
Veroorzaakt testosteron haaruitval?
Het simpele antwoord? Een hoog testosterongehalte (uit je eigen lichaam of via een injectie) veroorzaakt niet direct mannelijke erfelijke kaalheid.
In een groot Duits onderzoek uit 2017 werd geen verband gevonden tussen testosteron en haaruitval bij mannen. De onderzoekers ontdekten dat het ontwikkelen van kaalheid meer te maken heeft met de gevoeligheid van de haarzakjes voor bepaalde hormonen dan met de hoeveelheid testosteron zelf.
Het blijkt dat je genen bepalen hoe gevoelig je haarzakjes zijn voor dihydrotestosteron (DHT), een bijproduct van testosteron.
Je lichaam produceert testosteron. Een klein deel daarvan wordt omgezet in DHT door het 5-alpha-reductase-enzym, dat in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig is.
Bij jonge mannen is DHT belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van geslachtsorganen en de prostaat, evenals secundaire geslachtskenmerken zoals de stem, spiermassa en lichaamshaar.
Bij volwassenen heeft DHT echter geen grote functie meer en kan het juist problemen veroorzaken, zoals mannelijke erfelijke kaalheid. Als je meer in de diepte wilt leren over de functie van DHT en haarverlies, lees dan hier verder.
Hoe meer testosteron je lichaam produceert, hoe hoger de DHT-niveaus. DHT kan zich binden aan receptoren in je haarzakjes en deze geleidelijk laten krimpen, totdat ze geen haar meer kunnen produceren. Dit proces staat bekend als de miniaturisatie van de haarzakjes.
Om het eenvoudig samen te vatten: je lichaam produceert testosteron. Een deel daarvan wordt via 5-alpha-reductase omgezet in DHT. Bij mensen die genetisch gevoelig zijn voor DHT kan dit leiden tot het krimpen en uiteindelijk verdwijnen van de haarzakjes. Het is dus niet simpelweg een kwestie van veel testosteron hebben. Iemand met extreem hoge testosteron- en DHT-niveaus kan een volle bos haar behouden als hij niet genetisch gevoelig is voor DHT.
Dit is ook meteen een duidelijk bewijs dat hormonen en genen de belangrijkste redenen zijn waarom je kaal wordt. Sommige mensen met een extreem ongezonde levensstijl — roken, drinken, drugs, slecht dieet en bijna geen beweging — hebben toch een volle haardos. Hiermee willen we overigens niet zeggen dat een gezonde levensstijl niets voor je haar doet, integendeel. Een gezonde levensstijl is belangrijk voor de gezondheid van je haar. Dat je echter inhammen krijgt en een kalende kruin ontwikkelt, komt vrijwel volledig door je genen... Helaas.
Hoe kan je haaruitval voorkomen bij een hoog testosteron?
Een hoog testosterongehalte of het injecteren van testosteron zorgt er niet per definitie voor dat je kaal wordt. Mannelijke erfelijke kaalheid heeft niet te maken met de hoeveelheid testosteron in je lichaam, maar met hoe genetisch gevoelig je bent voor DHT. Het klopt echter wel dat mannen met een hoger testosterongehalte ook meer DHT hebben. Daarom is het zo dat mannen die genetisch gevoelig zijn voor DHT sneller kaal kunnen worden door een hoog testosteron (of bijvoorbeeld door het injecteren van testosteron).
Hoewel je gevoeligheid voor DHT genetisch bepaald is, bestaan er medicijnen en behandelingen om kaalheid te voorkomen:
Finasteride
Finasteride (1 mg) is een door de FDA goedgekeurde behandeling voor mannelijke erfelijke kaalheid. Door dagelijks finasteride in te nemen, verlaag je de DHT-niveaus in je lichaam met 70%. Dit is voor de meeste mannen voldoende om haaruitval te stoppen.
Minoxidil
Minoxidil stimuleert de haargroei door de bloedvaten in de huid te verwijden. De verbeterde doorbloeding stimuleert vervolgens de haargroei.
je kunt er ook voor kiezen een haartransplantatie te ondergaan als je al veel haar hebt verloren. De getransplanteerde haren zijn niet gevoelig voor DHT en zullen daarom nooit meer uitvallen. Vaak hebben mensen die vroeg kaal worden echter ook medicijnen nodig naast hun transplantatie, anders zullen de haren rondom de getransplanteerde haren op den duur uitvallen.
Zoals eerder genoemd, kunnen je levensstijlkeuzes ook een effect hebben op de gezondheid van je haar. Hoewel gezonde gewoonten haaruitval niet zullen stoppen, kunnen ze je haar wel veerkrachtiger maken en minder vatbaar voor haarverlies.
Testosteron en haaruitval: wat moet je meenemen?
Omgaan met mannelijke erfelijke kaalheid kan stressvol zijn. Maar wat is precies de rol van testosteron hierbij?
Een hoog testosterongehalte leidt niet noodzakelijkerwijs tot haaruitval. Hoewel hoog testosteron geen directe oorzaak is van mannelijke kaalheid, zorgt meer testosteron wel voor meer DHT.
Sommige mensen zijn genetisch gevoeliger voor DHT. Deze gevoeligheid voor dit bijproduct van testosteron kan ervoor zorgen dat mannen kaal worden.
Het is genetisch bepaald — maar wel behandelbaar. Hoewel je niets kunt doen aan je genetisch bepaalde gevoeligheid voor DHT, zijn er wel behandelingen beschikbaar voor mannelijke kaalheid.
Wil je meer weten over haaruitval en behandelingen tegen haaruitval? Lees dan verder in onze kennisbank. Als je wilt weten of finasteride (1 mg) een veilige optie voor jou is om jouw haaruitval te behandelen, start dan ons online consult hieronder.
Comentarios