top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAdonis Adonis

Finasteride tijdlijn: hoelang duurt het voordat Finasteride werkt?

Bijgewerkt op: 6 mrt.

Als je last hebt van mannelijke kaalheid, heb je waarschijnlijk al gehoord van een medicijn genaamd Finasteride.


Finasteride is een receptmedicijn dat wordt gebruikt om mannelijke kaalheid te behandelen. Het is goedgekeurd door de FDA en in een groot aantal wetenschappelijke studies is aangetoond dat het echt haarverlies kan stoppen en haargroei kan stimuleren.


Hoewel finasteride helaas mannelijke kaalheid niet permanent kan genezen, is het een van de meest betrouwbare en effectieve behandelingen die beschikbaar zijn om haarverlies te vertragen en haargroei te bevorderen.


Finasteride werkt goed, maar de resultaten die het oplevert, komen niet binnen een paar weken. Over het algemeen moet je een paar maanden wachten voordat je verbeteringen kunt zien in de kwaliteit van je haar en het verminderen van je haarverlies.


Hieronder hebben we een tijdlijn gemaakt over wat je kunt verwachten nadat je bent begonnen met het slikken van finasteride.



Tijdlijn haargroei met finasteride

De basis over Finasteride

Voordat we ingaan op de specifieke details van hoe lang het duurt voordat finasteride werkt, laten we eerst de basisprincipes bespreken van wat finasteride is en hoe het werkt als behandeling tegen haarverlies:


  • Finasteride behoort tot een klasse van medicijnen die 5-alfa-reductaseremmers worden genoemd. Het werkt door je lichaam te stoppen met het omzetten van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), het hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid. Voor meer informatie over hoe Finasteride helpt bij het tegengaan van haarverlies, lees ons blog: Finasteride tegen haaruitval.

  • Je kunt Finasteride in Nederland alleen op recept kopen. Dit recept kun je verkrijgen door ons gratis online consult te volgen. In het blog 'Finasteride kopen: is het zonder recept verkrijgbaar?' gaa we dieper in op alles wat je moet weten over Finasteride kopen in Nederland.

  • Hoewel finasteride direct begint met het blokkeren van DHT, duurt het over het algemeen enkele maanden voordat dit medicijn een merkbare vermindering in je haaruitval of een verbetering in de kwaliteit van je haar laat zien.

  • Zoals bij elk medicijn heb je ook bij het gebruik van Finasteride kans op bijwerkingen. De meest voorkomende zijn erectiestoornissen, ejaculatiestoornissen en een verminderd libido. We hebben alles uitgebreid voor je op een rijtje gezet in ons blog: 'Wat zijn de bijwerkingen van Finasteride?'


Finasteride en de haargroeicyclus

De reden dat het even duurt voordat je een verandering merkt in je haarverlies en de kwaliteit van je haar, heeft te maken met de groeicyclus van het haar. Deze haargroeicyclus is onderverdeeld in vier fasen.


Het proces begint met je haar dat groeit vanuit een haarzakje tijdens de anagene fase. Naarmate het haar langer wordt, wordt het uiteindelijk door je hoofdhuid geduwd, waardoor het zichtbaar wordt. De anagene fase van elk haar, of groeifase, kan enkele jaren duren.


Finasteride komt vrijwel direct in je bloedbaan terecht en begint de DHT-niveaus te verlagen. Echter, aangezien het tijd kost voor nieuwe haren om tot een zichtbare lengte te groeien, zie je niet direct de resultaten van Finasteride. Meestal merk je een geleidelijke verbetering van je haar over de loop van enkele maanden.


Maanden 1 tot 3: Finasteride begint te werken

In de eerste drie maanden na het starten met Finasteride zal je waarschijnlijk weinig tot geen verandering merken. Dit betekent niet dat het medicijn niet werkt; het is simpelweg nog te vroeg om de effecten op de haargroei te zien. Het is in deze periode belangrijk dat je de medicatie consistent blijft slikken.


Maanden 3 tot 6: eerste zichtbare resultaten

Na ongeveer drie tot zes maanden kunnen de eerste resultaten zichtbaar worden. Dit kan zijn in de vorm van verminderde haaruitval of een begin van nieuwe haargroei, vooral op plekken zoals de haarlijn en de kruin. Een studie uit 2004 toonde aan dat mannen met mannelijke erfelijke kaalheid na 12 weken gebruik al significante verbeteringen zagen.


Maand 12: duidelijke verbeteringen in het haar

Na 12 maanden consistent gebruik van Finasteride zijn er meestal duidelijke verbeteringen zichtbaar. Onderzoeken tonen aan dat ongeveer 85 procent van de mannen na een jaar gebruik een grote vermindering in het haarverlies ervaren. Dit kan variëren van een een sterke vermindering tot aan het volledig stoppen van het haarverlies. In 50 procent van de gebruikers groeien haren dikker en gezonder terug en in sommige gevallen (voornamelijk op de kruin) kunnen er haren groeien op voorheen kalende plekken.


Lange termijn resultaten van finasteride

Op de lange termijn blijft Finasteride effectief. Studies over twee jaar en zelfs vijf jaar laten zien dat mannen die Finasteride blijven gebruiken, doorgaans een aanhoudende vermindering van haaruitval en verbeterde haargroei ervaren.


Persoonlijke verschillen en verwachtingen bij Finasteride

Het is belangrijk te beseffen dat ieders haar anders is en dat de resultaten van Finasteride kunnen variëren. In sommige gevallen kan het medicijn meer zijn om verdere haaruitval te voorkomen dan om nieuwe groei te stimuleren. Als je na 12 maanden geen verbeteringen opmerkt, is het raadzaam om met een zorgverlener te praten. Mogelijk is Finasteride niet de juiste behandeling voor jouw specifieke situatie.


Klaar om de strijd tegen haarverlies aan te gaan? Start hieronder je gratis online consult en ontdek of finasteride een veilige optie is voor jou. Als je op zoek bent naar meer informatie bekijk dan onze andere blogs voor diepgaande inzichten en adviezen.





Bronnen

  1. Zito, P.M., Bistas, K.G. & Syed, K. (2022, May 8). Finasteride. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513329/

  2. Kinter, K.J. & Anekar, A.A. (2022, March 9). Biochemistry, Dihydrotestosterone. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557634/

  3. Ho, C.H., Sood, T. & Zito, P.M. (2021, November 15). Androgenetic Alopecia. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/

  4. Hoover, E., Alhajj, M. & Flores, J.L. (2021, July 26). Physiology, Hair. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499948/

  5. Kawashima, M., et al. (2004). Finasteride in the treatment of Japanese men with male pattern hair loss. European Journal of Dermatology. 14 (4), 247-254. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15319158/

  6. Leyden, J., et al (1999, June). Finasteride in the treatment of men with frontal male pattern hair loss. Journal of the American Academy of Dermatology. 40 (6 Pt 1), 930-937. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10365924/

  7. PROPECIA- finasteride tablet, film coated. (2021, June). Retrieved from https://www.accessdata.fda.gov/spl/data/3c8dff7e-41ab-46db-bacf-c41cc237f9d9/3c8dff7e-41ab-46db-bacf-c41cc237f9d9.xml

  8. Shapiro, J. & Kaufman, K.D. (2003). Use of Finasteride in the Treatment of Men With Androgenetic Alopecia (Male Pattern Hair Loss). Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. 8 (1), 20-23. Retrieved from https://www.jidsponline.org/article/S0022-202X(15)52935-7/fulltext

  9. Yoshitake, T., et al. (2015, July). Five-year efficacy of finasteride in 801 Japanese men with androgenetic alopecia. The Journal of Dermatology. 42 (7), 735-738. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25903108/

  10. Finasteride. (2022, June 15). Retrieved from https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a698016.html

  11. Hu, R., et al. (2015). Combined treatment with oral finasteride and topical minoxidil in male androgenetic alopecia: a randomized and comparative study in Chinese patients. Dermatologic Therapy. 28 (5), 303-308. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dth.12246



151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page