top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAdonis Adonis

Finasteride tegen haaruitval

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Je hebt het al een tijdje in de gaten, maar de laatste tijd word je er steeds meer bewust van: je haar wordt dunner. Of het nu gaat om een terugtrekkende haarlijn, een kalende kruin, of dunner wordend haar over je hele hoofd; haarverlies is, op zijn zachtst gezegd, vervelend. Als je niet zeker bent of je last hebt van mannelijke kaalheid, lees dan ons blog over manieren om erachter te komen of je kaal wordt.


Voor een man is zijn haar vaak meer dan slechts een fysiek kenmerk; het is een deel van zijn identiteit, en zijn haarstijl weerspiegelt zijn persoonlijkheid. Dat je haar dunner wordt, hoeft echter natuurlijk niet te betekenen dat je jezelf moet verliezen.


Gelukkig is er goed nieuws: haarverlies door alopecia androgenetica, oftewel mannelijke erfelijke kaalheid, is in de meeste gevallen behandelbaar. Door op tijd te handelen, kun je niet alleen verdere haaruitval voorkomen, maar in sommige gevallen zelfs het verloren haar weer terugkrijgen.


Finasteride staat bekend als een van de meest effectieve medicijnen tegen haaruitval bij mannen. Finasteride verlaagt de hoeveelheid dihydrotestosteron (DHT) in het lichaam, een stof die een cruciale rol speelt bij kaalheid bij mannen.


In de volgende alinea's gaan we dieper in op wat Finasteride precies is en hoe het helpt om de symptomen van mannelijke kaalheid te verminderen, te stoppen en zelfs om te keren.


We bespreken ook alles wat je moet weten voordat je met Finasteride begint, inclusief mogelijke bijwerkingen en doseringen.


Inhoudsopgave


Wat is Finasteride?

Finasteride is een receptmedicijn dat reeds in 1996 door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van alopecia androgenetica, oftewel mannelijke kaalheid.


Misschien ken je finasteride onder de merknamen Propecia® of Proscar®. Propecia is een merknaam gebruikt door het farmaceutische bedrijf Merck & Co. om Finasteride te verkopen.


Aanvankelijk werd finasteride door de FDA goedgekeurd als medicatie voor prostaathyperplasie, ofwel prostaatvergroting, onder de merknaam Proscar®.

Enkele jaren later werd Finasteride ook goedgekeurd voor de behandeling van haarverlies bij mannen en kwam het op de markt onder de merknaam Propecia.


Tegenwoordig zijn beide versies van Finasteride — de hogere dosis voor de behandeling van een vergrote prostaat en de lagere dosis voor haarverlies — beschikbaar als generieke geneesmiddelen. Een generiek geneesmiddel biedt dezelfde werking en kwaliteit als het merkmedicijn, maar draagt niet de merknaam. Het ondergaat echter dezelfde strenge kwaliteitscontroles als het originele merkmedicijn.


Finasteride is verkrijgbaar in tabletvorm en voor de beste resultaten moet je dagelijks een pil innemen. De dosering van Finasteride voor de behandeling van mannelijke kaalheid is doorgaans 1 mg per dag.medicatie potje finasteride


Hoe werkt Finasteride tegen haarverlies?

Finasteride behoort tot een klasse medicijnen die 5-alfa-reductaseremmers worden genoemd. Het werkt door de activiteit van het enzym 5-alfa-reductase te remmen. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT).


DHT speelt een cruciale rol in het proces van mannelijke kaalheid. Als je genetisch gevoelig bent voor haaruitval, kan DHT zich binden aan je haarfollikels, waardoor ze krimpen. Dit leidt tot het geleidelijke haarverlies dat kenmerkend is voor inhammen, een kalende kruin, en dunner wordend haar over het hele hoofd. Opmerkelijk is dat in 95% van de gevallen van mannelijke kaalheid, DHT (en dus mannelijke erfelijke kaalheid) de boosdoener is.


Door de werking van 5-alfa-reductase te blokkeren, vermindert Finasteride de hoeveelheid DHT in de bloedbaan met ongeveer 70%. Dit beschermt het haar tegen de schadelijke effecten van DHT. Een vermindering van 70% in DHT kan leiden tot een vertraging of zelfs een volledige stop van haarverlies. Sommige gebruikers van Finasteride merken zelfs dat hun haar dikker teruggroeit of dat er op voorheen kale plekken op de kruin weer haar begint te groeien. Als je meer wil weten over waarom mannen kaal worden lees dan ons blog: waarom worden mannen kaal.


De effectiviteit van Finasteride tegen mannelijke kaalheid wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Uit een langdurige, placebo-gecontroleerde klinische studie, gepubliceerd in de Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings, bleek dat bij 90% van de mannen die Finasteride gebruikten, het haarverlies stopte of significant verminderde.proces van testosterone naar DHT
Het proces van omzetting van testosteron naar DHT.


Tegen welke soorten haarverlies werkt Finasteride?

Het is volkomen normaal om dagelijks haren te verliezen. De meeste mannen verliezen elke dag tussen de 50 en 100 haren, zonder dat dit noodzakelijkerwijs wijst op mannelijke erfelijke kaalheid. Dit "normale" haarverlies maakt deel uit van de natuurlijke haargroeicyclus. Wanneer een haar zijn maximale lengte heeft bereikt, gaat deze over van de actieve groeifase naar de rustfase. De haar valt uiteindelijk uit en wordt vervangen door een nieuwe. Dit proces resulteert in het dagelijks uitvallen van 50 tot 100 haren. Echter, bij mannen met mannelijke erfelijke kaalheid kan dit aantal aanzienlijk hoger zijn.


In 95% van de gevallen is mannelijke erfelijke kaalheid de oorzaak van overmatig haarverlies. Op dit moment is Finasteride het enige door de FDA goedgekeurde medicijn voor de behandeling van deze vorm van kaalheid. Maar, mannelijke erfelijke kaalheid is niet de enige reden voor haarverlies. Andere vormen van haaruitval waarmee je te maken kunt krijgen, zijn onder meer:


  • Telogeen effluvium: Een tijdelijke vorm van haarverlies veroorzaakt door ernstige stress, infecties, operaties, ziektes die koorts veroorzaken, voedingstekorten, hormonale veranderingen, en bepaalde medicijnen. Het kenmerkt zich door plotseling haarverlies en begint meestal twee tot vier maanden na de gebeurtenis die het getriggerd heeft.

  • Alopecia areata: Een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt, leidend tot plotselinge, ronde kale plekken op de hoofdhuid en soms ook op andere delen van het lichaam.


Aangezien deze vormen van haarverlies niet worden veroorzaakt door DHT, is Finasteride niet effectief in het behandelen van deze soorten haaruitval. Door ons online consultatieproces te doorlopen, kun je vaststellen of jouw haarverlies wordt veroorzaakt door mannelijke erfelijke kaalheid, en niet door een andere vorm van kaalheid.Norwood scale
Ontwikkeling van mannelijke erfelijke kaalheid.


Wat zijn de bijwerkingen van Finasteride?

Net als bij bijna elk medicijn, kan ook Finasteride bijwerkingen veroorzaken. Mogelijke bijwerkingen van Finasteride omvatten:


  • Een verlaagd libido

  • Moeilijkheden met het krijgen of behouden van een erectie (erectiele disfunctie)

  • Pijn of discomfort in de testikels

  • Problemen met ejaculatie, zoals een verminderde hoeveelheid ejaculaat

  • Stemmingsschommelingen of depressieve gevoelens


De mogelijkheid dat je je haar kunt behouden maar risico loopt op seksuele bijwerkingen, zoals een verminderd libido of erectiestoornissen, kan ontmoedigend zijn. Het is echter belangrijk om deze bijwerkingen in perspectief te plaatsen voordat je Finasteride uitsluit als behandeling voor haarverlies.


In studies met de dagelijkse dosis van 1 mg, bleken seksuele bijwerkingen van Finasteride relatief zeldzaam te zijn. Slechts 1,8% van de mannen meldde een verminderd libido en 1,3% ervoer erectiestoornissen. Bijwerkingen kunnen in sommige gevallen verdwijnen of minder ernstig worden. In zeer zeldzame gevallen kunnen bijwerkingen voortduren, zelfs na het stoppen met het gebruik van Finasteride.


Hoewel bijwerkingen van Finasteride zeldzaam zijn, moeten ze uiteraard serieus genomen worden. Uiteindelijk is het ons doel dat jij, gewapend met alle beschikbare informatie, een weloverwogen beslissing kunt nemen over jouw haarverlies.


Doseringen en gebruik van Finasteride

Finasteride is effectief in het bestrijden van mannelijke kaalheid, maar er is één belangrijk punt om rekening mee te houden: het werkt niet onmiddellijk. Om de resultaten van Finasteride te zien, moet je het consistent innemen gedurende enkele maanden. Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat je enige verbetering merkt. Na een jaar van onafgebroken gebruik zou je de meer "definitieve" resultaten van Finasteride moeten kunnen waarnemen.


Dat de effecten niet direct merkbaar zijn, betekent niet dat het medicijn niet werkt. Finasteride begint namelijk vrijwel direct na inname de DHT-niveaus in je lichaam te verlagen. Het haar heeft echter tijd nodig om te groeien, wat betekent dat het pas na enkele maanden DHT-vrij is en weer op een normale manier kan groeien.


Finasteride gebruiken tegen haaruitval

Finasteride is het meest effectieve medicijn voor het vertragen, stoppen of zelfs omkeren van mannelijke kaalheid.


Het ervaren van haarverlies kan zeer vervelend zijn, maar gelukkig is het niet iets waarmee je moet leren leven. Als je een van de honderdduizenden mannen in Nederland bent die te maken heeft met haaruitval, kan tijdig handelen je helpen een vollere, dikkere haardos te behouden.


Ben je klaar om de strijd tegen haarverlies aan te gaan? Begin met je gratis online consult hieronder en kom erachter of Finasteride een veilige optie voor jou is. Voor meer informatie, neem ook eens een kijkje op onze andere blogs voor diepgaande inzichten en advies.


104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page