top of page
Zoeken

Word ik kaal? Manieren om erachter te komen of je kaal wordt

Het is een gesprek dat niemand graag wil voeren: begin ik kaal te worden? En als ik kaal word, zie ik er dan nog goed uit? En hoe zullen mensen mij zien zonder haar? Het zijn vragen waar iedereen die kaal wordt, veel over nadenkt. En als je er zelf even niet over nadenkt, zijn er altijd wel lieve vrienden of collega's die je eraan herinneren.


De harde waarheid is dat de meeste mannen op enig moment in hun leven mannelijke kaalheid zullen ervaren, de een eerder dan de ander. Dit is volledig genetisch bepaald en hier heb je dus helaas weinig over te zeggen. De vuistregel is dat 20% van de mannen op hun 20ste te maken krijgt met mannelijke erfelijke kaalheid, 30% op hun 30ste, en zo door tot 70% op hun 70ste. Je hoeft je dus in ieder geval niet alleen te voelen, maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend.


Veel mannen maken zich zorgen over kaal worden, maar ondernemen geen actie terwijl er iets aan te doen is. Zonde eigenlijk, want met medicatie is er vaak nog veel te redden!

Hieronder een paar simpele manieren om erachter te komen of je last hebt van mannelijke kaalheid:


  • Meer haarverlies dan de normale 50 tot 100 per dag

  • Een langzamere haargroei; je hoeft steeds minder vaak naar de kapper

  • Een terugtrekkende haarlijn of inhammen

  • Dunner wordend haar

  • Plotselinge kale plekken

  • Opmerkingen van anderen

  • Zichtbare verschillen op foto's

We hebben deze waarschuwingssignalen hieronder in meer detail uiteengezet, samen met wat finasteride kan doen tegen jouw haarverlies.


Norwood scale
De ontwikkeling van mannelijke erfelijke kaalheid

Inhoudsopgave:




Hoe kun je zien of je kaal wordt?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de griep, word je niet plotseling wakker met mannelijke kaalheid. Het is een geleidelijk proces, dat we verder in detail uitleggen in ons blog over waarom mannen kaal worden.


Dus, hoe kom je er nou achter of je kaal wordt? Je kunt vaak al in een vroeg stadium signalen opvangen dat je kaal wordt, en misschien wel het meest voor de hand liggende is:


1. Je haar valt uit


Dit klinkt misschien als wel een hele erge inkopper, maar overmatige haaruitval is een duidelijk en veelvoorkomend teken van mannelijke kaalheid. Het is heel normaal dat je ongeveer 50 tot 100 haren per dag verliest. Omdat dit al best veel is, is het makkelijk over het hoofd te zien als dit (veel) meer is. Als je dus plotseling 100 haren vindt op je kussensloop of in het doucheputje, hoeft dit niet per se te betekenen dat je kaal wordt. Echter, wanneer je begint te merken dat er steeds meer haar in je borstel komt, en veel haren in je hand zitten als je door je haar gaat, is dit vaak een signaal om te beginnen met kijken naar mogelijke behandelingen tegen haarverlies.


2. Je krijgt inhammen


Inhammen zijn misschien wel het meest klassieke en veelvoorkomende teken van mannelijke kaalheid. Helaas is het ook een teken dat veel mannen negeren totdat het al ver heen is. Dit komt omdat sommige mannen het gewoon niet doorhebben, of gewoonweg omdat het helemaal niet leuk is om te erkennen. Naast dat het niet leuk is om te erkennen, maakt het fietsen, lopen in de wind (wat helaas nogal vaak voorkomt in ons land) en zwemmen een stuk stressvoller.


3. Je hebt een kalende kruin


Je hoofdhuid kan op meer dan één manier zichtbaar worden door haarverlies. Je hoeft niet alleen last te hebben van inhammen; je kunt ook last hebben van dunner wordend haar bovenop, oftewel een kalende kruin. Net als inhammen, komt dunner wordend haar op de achterkant van je hoofd ook veel voor. Deze vorm van haarverlies kan diffuus zijn (over je hele hoofd), maar het is meestal het meest opvallend bij je kruin. De bovenkant van je hoofd zien op een foto, in een pashokje, of als je het tankstation binnenloopt, wordt dan opeens een stuk minder aangenaam.


4. Plotselinge kale plekken


Zoals hierboven beschreven, zijn inhammen en een kalende kruin vaak de (beginnende) tekenen van mannelijke erfelijke kaalheid. Maar wat als je plotseling kale plekken op je hoofd ontwikkelt?


Naast mannelijke erfelijke kaalheid kunnen andere vormen van haarverlies ervoor zorgen dat je last krijgt van dunner haar of willekeurige kale plekken op je hoofd. Mogelijke oorzaken van kale plekken zijn:


  • Alopecia areata — een vorm van auto-immuun haarverlies die ervoor kan zorgen dat je haar uitvalt in ronde kale plekken.

  • Telogeen effluvium — tijdelijk haarverlies dat kan optreden na traumatische gebeurtenissen of tijdens perioden van ernstige stress.

  • Een vriend die voor een weddenschap een tondeuse op je haar heeft gezet.


Het is belangrijk om te weten dat finasteride niet de juiste behandeling is voor deze vormen van kaalheid. Mocht je last hebben van deze vormen van kaalheid, en dus niet van mannelijke erfelijke kaalheid, en je wilt het laten behandelen, zoek dan contact met je (huis)arts.


Andere tekenen dat je kaal wordt


Je haar doet er langer over om te groeien

Net als dat jij ouder wordt, worden je haarfollikels ook ouder. Waar ze eerst nog sprinters waren die om de maand naar de kapper moesten, is nu eens in de 2 maanden helemaal prima. Erg fijn natuurlijk, dat besparen op de kapper, maar minder fijn als het betekent dat je kaal wordt.


Normaal gesproken groeit het haar op je hoofd ongeveer vijftien centimeter per jaar. Grofweg is dit dus iets meer dan een centimeter per maand. Op dit moment zijn er geen wetenschappelijke studies die aantonen dat mannelijke kaalheid de snelheid waarmee je haar groeit, beïnvloedt. Echter, aangezien mannelijke kaalheid je haartelling kan beïnvloeden (het totale aantal haren op je hoofd of de dichtheid van haren in een specifiek gebied), merk je misschien dat het iets langer duurt voordat je haar terug groeit naar zijn gebruikelijke look na een knipbeurt. Jij, of natuurlijk je kapper, kunt ook merken dat je haar nooit meer zo dik lijkt te worden als het vroeger was. Het is daarom ook niet gek om aan je kapper te vragen of je kaal wordt. Hij kent je haar tenslotte beter dan wie dan ook.


Mensen zeggen dat je kaal wordt

Uiteindelijk is er maar zoveel dat je van je eigen hoofd kunt zien. Ook is het lastig om zelf verschillen in je haar te zien, omdat je tenslotte meestal elke dag wel een keer naar je haar kijkt (of 500 keer als je bang bent dat je kaal wordt). Hoewel het totaal niet leuk is dat mensen opmerkingen maken over dat je kaal wordt, is het meestal wel een teken dat je inderdaad kaal wordt.


Je partner, collega, ouder of kind kunnen soms plekken op je hoofd zien die jij gewoon niet vaak ziet, zoals de achterkant van je hoofd. Als ze je hoofd regelmatig zien, is de kans groot dat ze een verandering opmerken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je kapper.

Misschien is het overduidelijk, maar als je vrienden, familie of kleine kinderen zonder filter grappen maken over je kale plek, wil je misschien al actie ondernemen en kijken naar de verschillende behandelingen om haarverlies tegen te gaan.


Zichtbare verschillen in je haar op foto's

De meeste mannen bewerken hun foto's niet om hun haarlijn aan te vullen of in te vullen, en dat zou jij ook niet moeten doen (een cliché, maar we mogen natuurlijk al blij zijn dat we ouder mogen worden en daardoor haar kunnen verliezen). Maar toch, als je naar een foto van een aantal jaar geleden kijkt en opmerkt dat je haar daar wel heel veel voller was, is dat natuurlijk niet leuk. Daarnaast is het een duidelijk teken dat je last hebt van mannelijke kaalheid.


Hoelang duurt het om kaal te worden?

Er is geen antwoord op de vraag hoe lang het duurt om kaal te worden. Dit is namelijk volledig afhankelijk van jouw gevoeligheid voor de effecten van DHT. Een persoon met heel veel DHT, maar genetisch ongevoelige haarzakjes, kan pas op zijn 80ste haarverlies opmerken, terwijl een persoon met veel DHT en zeer gevoelige haarzakjes binnen een paar jaar kaal kan zijn.


Ongeacht of je snel of langzaam kaal wordt, is het belangrijk dat, als je haarverlies opmerkt, je zo snel mogelijk ingrijpt, tenzij je natuurlijk geen probleem hebt met kaal worden. De aller makkelijkste manier blijft nog steeds het accepteren van je haarverlies en je leven ten volle te leven. Voor de mensen die toch veel waarde hechten aan hun haar, is finasteride een goede behandeling om het haarverlies te stoppen.


Finasteride tegen haarverlies

Finasteride is het meest effectieve medicijn voor het vertragen, stoppen of zelfs omkeren van mannelijke kaalheid. Om meer te weten te komen over finasteride, zijn werking en bijwerkingen, lees dan ons blog over Finasteride tegen haarverlies.


Het ervaren van haarverlies kan zeer vervelend zijn, maar gelukkig is het niet iets waarmee je moet leren leven. Als je een van de honderdduizenden mannen in Nederland bent die te maken heeft met haaruitval, kan tijdig handelen je helpen een vollere, dikkere haardos te behouden.


Ben je klaar om de strijd tegen haarverlies aan te gaan? Begin met je gratis online consult hieronder en kom erachter of Finasteride een veilige optie voor jou is. Voor meer informatie, neem ook eens een kijkje op onze andere blogs voor diepgaande inzichten en advies.















99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page