top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverAdonis Adonis

Wat zijn de bijwerkingen van Finasteride?

Bijgewerkt op: 5 mei

Als je als man last hebt van haaruitval, heb je inmiddels ongetwijfeld gehoord van Finasteride. Sterker nog, dat is waarschijnlijk de reden dat je dit blog aan het lezen bent. Als je twijfelt of je kaal wordt, kun je in ons blog 'word ik kaal?' manieren vinden om erachter te komen of je kaal wordt.


Finasteride is het werkzame bestanddeel in Propecia® en is een van de populairste en meest effectieve medicijnen tegen haaruitval die er vandaag de dag beschikbaar zijn. Het is ook de enige behandeling die DHT (Dihydrotestosteron, een androgeen dat bijdraagt aan haaruitval) blokkeert en is goedgekeurd door de FDA. Hoe Finasteride precies helpt tegen haaruitval lees je in ons blog: Finasteride tegen haaruitval.


Finasteride is zo populair simpelweg omdat het werkt. Het is wetenschappelijk bewezen dat Finasteride haaruitval stopt en bij veel mannen zelfs de haargroei verbetert. De meeste mannen zien resultaat van de behandeling binnen drie tot vier maanden.


Finasteride is beschikbaar in pilvorm en bedoeld om één keer per dag geslikt te worden. Het is daarom gemakkelijk te gebruiken en, mits goedgekeurd door een arts, voor de meeste mannen een veilige optie om mannelijke kaalheid te stoppen. Als je op tijd ingrijpt, kan dit je een dure cosmetische ingreep besparen.


Echter, net als andere medicijnen, komt Finasteride ook met het risico op bijwerkingen.

Er zijn momenteel ook veel misleidende waarschuwingen over Finasteride, daarom is het belangrijk om de feiten goed te kennen voordat je het zelf gaat gebruiken.FDA stempel


Inhoudsopgave


Een korte samenvatting van dit blog

 • In het algemeen is het risico op bijwerkingen van Finasteride laag. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de meeste mannen die Finasteride op de lange termijn gebruiken, succesvol haaruitval kunnen behandelen met weinig of geen bijwerkingen.

 • Laag libido, erectiestoornissen en ejaculatieproblemen zijn enkele van de bekende seksuele bijwerkingen van Finasteride.

 • Om de bijwerkingen van Finasteride te verminderen, is het belangrijk om de voorgeschreven dosering van 1mg te volgen, of in overleg met een arts een lagere dosering te overwegen.

 • Als je hebt geprobeerd de bijwerkingen van Finasteride te verminderen en ze blijven bestaan, is het raadzaam om met een arts te spreken over welke andere opties je hebt.


Hieronder hebben we zowel de veelvoorkomende als de minder voorkomende bijwerkingen opgesomd die je kunt ervaren tijdens het gebruik van Finasteride voor de behandeling van mannelijke haaruitval. Ook beschrijven we wat je kunt doen om je risico op het ontwikkelen van bijwerkingen te verminderen terwijl je Finasteride gebruikt.


Veelvorkomende bijwerkingen van Finasteride

Net als andere door de FDA goedgekeurde medicijnen, onderging finasteride een grondig testproces voordat het beschikbaar werd voor het grote publiek. Hierdoor zijn er veel studies gedaan naar de mogelijke bijwerkingen.


Veelvoorkomende Propecia bijwerkingen (1mg finasteride) zijn:


 • Erectiestoornissen: In klinische proeven ervoer 1,3 procent van de mannen die finasteride namen erectiestoornissen, vergeleken met 0,7 procent van de mannen die een placebo gebruikten.

 • Verlaagd libido: 1,8 procent van de mannen die finasteride 1mg gebruikten, meldde een verminderde interesse in seks, vergeleken met 1,3 procent van de mannen die een placebo werden behandeld.

 • Ejaculatiestoornis: In totaal meldde 1,2 procent van de mannen die finasteride gebruikten problemen gerelateerd aan ejaculatie, waarbij 0,8 procent een lager sperma volume rapporteerde. Ter vergelijking, 0,4 procent van de mannen die een placebo behandeling gebruikten, meldde een lager sperma volume.


1,2 procent van de mannen die deelnamen aan finasteride klinische proeven staakte het gebruik van hun medicatie vanwege negatieve effecten. Opmerkelijk is dat 0,9 procent van de mannen die een placebo ontvingen in klinische proeven de behandeling ook staakten vanwege bijwerkingen, wat suggereert dat de frequentie van ernstige nadelige effecten die direct door finasteride worden veroorzaakt, laag is.


Minder voorkomende bijwerkingen van Finasteride

Finasteride kan ook andere, minder voorkomende bijwerkingen veroorzaken. Deze omvatten:


 • Depressie

 • Pijn in de testikels

 • Borstgevoeligheid

 • Bloed in sperma

 • Borstpijn

 • Tepelafscheiding


Deze bijwerkingen komen voor bij een klein percentage mannen die Finasteride gebruiken. Daarnaast kunnen sommige ingrediënten in finasteride bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Mogelijke tekenen van een allergische reactie zijn onder meer:


 • Uitslag

 • Galbulten

 • Jeuk en zwelling die de tong, lippen, gezicht en keel beïnvloeden

Informeer je zorgverlener onmiddellijk als je enige tekenen van een allergische reactie opmerkt na het gebruik van finasteride.


Hoe kan je de bijwerkingen van Finasteride verminderen?

Door finasteride op de juiste manier te gebruiken, kun je het risico op het ontwikkelen van bijwerkingen verminderen. Probeer de volgende tips om finasteride veilig te gebruiken:


 • Neem finasteride in de voorgeschreven dosering. Finasteride wordt voorgeschreven in een dosering van 1mg per dag voor de behandeling van mannelijke kaalheid. Het is niet nodig om een hogere dosis dan dit te nemen, omdat dit je DHT-niveaus niet significant meer zal verlagen. Het gebruik van finasteride in een hogere dosering kan je risico op bijwerkingen verhogen.

 • Probeer finasteride elke dag rond dezelfde tijd in te nemen. Finasteride werkt doorgaans het beste als het ongeveer op hetzelfde tijdstip elke dag wordt ingenomen. Je kunt finasteride met of zonder voedsel innemen.

 • Als je een dosis vergeet, sla deze dan over en wacht op de volgende. Als je vergeet finasteride in te nemen, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met je normale doseringsschema de volgende dag. Neem niet meer dan één dosis finasteride tegelijkertijd in.

 • Bewaar finasteride op de juiste manier. Bewaar finasteride op kamertemperatuur in de originele verpakking. Vermijd het bewaren van finasteride in de badkamer of andere ruimtes met warmte of overmatig vocht.

Als je bijwerkingen ontwikkelt, laat dit dan weten aan je zorgverlener. In bepaalde gevallen zijn bijwerkingen een tijdelijke hinder. Zorg ervoor dat je je zorgverlener informeert zodat zij je voortgang kunnen volgen en indien nodig je dosering kunnen aanpassen.


Vertel je zorgverlener over andere medicijnen die je gebruikt. Finasteride veroorzaakt over het algemeen geen interacties met andere geneesmiddelen. Dit betekent dat je vrijwel alle andere medicijnen kan slikken in combinatie met Finasteride. Het is echter nog steeds belangrijk om je zorgverlener te informeren over eventuele andere medicijnen die je gebruikt of medische aandoeningen die je hebt.


Zijn er permanente bijwerkingen door Finasteride?

Er is een reden waarom Finasteride al sinds 1996 wordt gebruikt om mannelijke kaalheid te behandelen — het werkt en wordt als veilig beschouwd.


Echter, het is belangrijk om op te merken dat, hoewel zeldzaam, bij sommige gebruikers bijwerkingen blijven aanhouden, ook na het stoppen met Finasteride. Deze aandoening staat bekend als post-finasteride syndroom (PFS). Het is wel belangrijk te vermelden dat veel van dit onderzoek gebaseerd is op zelfobservaties of online studies die niet volledig geverifieerd kunnen worden.


PFS wordt gekenmerkt door aanhoudende bijwerkingen op iemands seksuele functie en psychologie die zich ontwikkelen bij gebruikers die zijn gestopt met het gebruik van Finasteride. Mogelijke symptomen zijn onder meer:


 • Laag libido

 • Erectiestoornissen

 • Verminderde opwinding

 • Moeilijkheid bij het bereiken van een orgasme

 • Depressie

 • Angst


Een onderzoek gepubliceerd in 2014 in het tijdschrift American Journal of Men’s Health onderzocht 131 mannen, gemiddeld 24 jaar oud, die Finasteride gebruikten tegen haarverlies en aanhoudende bijwerkingen rapporteerde.


Het onderzoek toont aan dat deze mannen na het stoppen van Finasteride nog steeds last hadden van seskuele en psychologische bijwerkingen. Dit suggereert dat hier mogelijk sprake is van PFS.


Hoewel deze pilottudie aantoonde dat de deelnemers sterke overeenkomsten hadden met veelvoorkomende PFS-symptomen, kan het onderzoek geen algemene conclusies trekken en stellen dat finasteride direct deze bovengenoemde symptomen veroorzaakt.


Simpel gezegd, er is meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken over de langetermijneffecten van Finasteride.


Effecten van Finasteride op de prostaat (PSA)

Belangrijk om te vermelden is dat finasteride de resultaten van een bloedtest, die prostaatspecifiek antigeen (PSA) heet, kan beïnvloeden. Deze test wordt gebruikt bij onderzoeken naar prostaatkanker. Als je dus een PSA-test laat doen, vertel je arts dan dat je finasteride gebruikt, omdat finasteride de concentratie van PSA verlaagt.

Mannen wordt geadviseerd hun PSA-waarde te laten controleren tussen hun 45ste en 50ste levensjaar.


De Kernpunten over Bijwerkingen van Finasteride

Hoewel finasteride bijwerkingen kan veroorzaken, toont onderzoek aan dat deze slechts bij een klein percentage van de mannen die dit medicijn gebruiken voorkomen, vooral bij de lage dosering van 1 mg per dag die wordt gebruikt voor de behandeling van mannelijke kaalheid.


Als je overweegt haaruitval te behandelen met finasteride, dan is dit wat je moet onthouden van dit blog:


 • Finasteride is beschikbaar in pilvorm. Finasteride is door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van haaruitval bij mannen.

 • Finasteride is beproefd en betrouwbaar. Hoewel de bijwerkingen van finasteride alarmerend kunnen lijken, is het belangrijk om ze in context te zien. Doordat het medicijn al meer dan 20 jaar wordt gebruikt voor de behandeling tegen mannelijke kaalheid, is het ook al zolang bestudeerd en onderworpen aan de meest strenge testprocessen die er zijn.

 • Bijwerkingen zijn over het algemeen mild. De meest voorkomende bijwerkingen van finasteride zijn erectiestoornissen, een verminderd libido en ejaculatieproblemen. Hoewel andere bijwerkingen kunnen voorkomen, zijn ze zeldzaam en stoppen ze voor de meeste mannen met optreden wanneer ze stoppen met het nemen van finasteride.

 • Als je de eerste tekenen van haaruitval begint te merken en actie wilt ondernemen, kan het nemen van finasteride een effectieve manier zijn om het haar dat je hebt te behouden en groei te stimuleren in de gebieden van kalende plekken.


Ben je klaar om de strijd tegen haarverlies aan te gaan? Begin met je gratis online consult hieronder en vul de vragenlijst in, die wordt nagekeken door een BIG-geregistreerde arts, om erachter te komen of finasteride een veilige optie voor jou is. Als het inderdaad een veilige optie voor jou blijkt te zijn, kun je het direct bestellen. Binnen 5 werkdagen wordt finasteride discreet thuisbezorgd door onze erkende Nederlandse apotheek.

Bronnen

 1. Kinter, K.J. & Anekar, A.A. (2022, March 9). Biochemistry, Dihydrotestosterone. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557634/

 2. Ho, C.H., Sood, T. & Zito, P.M. (2021, November 15). Androgenetic Alopecia. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/

 3. Kaufman, K.D., et al. (1998, October). Finasteride in the treatment of men with androgenetic alopecia. Finasteride Male Pattern Hair Loss Study Group. Journal of the American Academy of Dermatology. 39 (4 Pt 1), 578-589. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9777765/

 4. Hu, R., et al. (2015). Combined treatment with oral finasteride and topical minoxidil in male androgenetic alopecia: a randomized and comparative study in Chinese patients. Dermatologic Therapy. 28 (5), 303-308. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dth.12246

 5. Zito, P.M., Bistas, K.G. & Syed, K. (2022, May 8). Finasteride. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513329/

 6. PROPECIA- finasteride tablet, film coated. (2021, June). Retrieved from https://www.accessdata.fda.gov/spl/data/3c8dff7e-41ab-46db-bacf-c41cc237f9d9/3c8dff7e-41ab-46db-bacf-c41cc237f9d9.xml

 7. PROSCAR- finasteride tablet, film coated. (2021, June). Retrieved from https://www.accessdata.fda.gov/spl/data/3e8b449e-a4c8-4e20-a32d-94b347a35f46/3e8b449e-a4c8-4e20-a32d-94b347a35f46.xml

 8. Finasteride. (2022, February 15). Retrieved from https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a698016.html

 9. Piraccini, B.M., et al. (2022, February). Efficacy and safety of topical finasteride spray solution for male androgenetic alopecia: a phase III, randomized, controlled clinical trial. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology: JEADV. 36 (2), 286-294. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34634163/

 10. Questions and Answers: Finasteride Label Changes. (2016, April 13). Retrieved from https://wayback.archive-it.org/7993/20170723090425/https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/InformationbyDrugClass/ucm299754.htm

 11. Post-finasteride syndrome: An emerging clinical problem - ScienceDirect https://doi.org/10.1016/j.ynstr.2019.100209

 12. Persistent Sexual Side Effects of Finasteride: Could They Be Permanent? - The Journal of Sexual Medicine https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2012.02846.x

 13. FDA Drug Safety Communication: 5-alpha reductase inhibitors (5-ARIs) may increase the risk of a more serious form of prostate cancer. (2018, February 8). Retrieved from https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-drug-safety-communication-5-alpha-reductase-inhibitors-5-aris-may-increase-risk-more-serious

734 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page