Haarverlies kan heel vervelend zijn, vooral als het op jonge leeftijd gebeurt. De vuistregel is dat 20% van de mannen op hun 20e last krijgt van haarverlies, 30% op hun 30e, tot aan 80% op hun 80e. Met andere woorden, er is een grote kans dat je op enig moment in je leven te maken krijgt met haarverlies. Je hoopt natuurlijk dat het zo laat mogelijk gebeurt, maar helaas hebben we dat niet helemaal zelf in de hand.
Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede behandelingen waardoor je niet bang hoeft te zijn om kaal door het leven te gaan. Heel kort door de bocht kun je Finasteride slikken om haarverlies te stoppen of te vertragen, of een haartransplantatie nemen als je in één keer een nieuwe haardos wilt. Naast Finasteride kun je ook nog minoxidil (5%) op je hoofdhuid smeren, maar omdat dit medicijn haarverlies stimuleert en niet stopt, gaan we in dit blog alleen inhoudelijk in op Finasteride en haartransplantaties. Voor meer informatie over minoxidil lees hier verder.
Het doel van dit artikel is om je zo goed mogelijk te informeren over haartransplantaties en Finasteride, zodat je straks een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke optie het beste voor jou is, of misschien wel beide. Daarnaast gaan we dieper in op de oorzaken van haarverlies bij mannen, zodat je een volledig beeld krijgt van waarom kaalheid optreedt en hoe je dit vervolgens kunt aanpakken.
Inhoudsopgave
Waarom worden mannen kaal?
Haaruitval is een veelvoorkomend probleem bij mannen, waarbij 95% van de gevallen van kaalheid wordt veroorzaakt door Alopecia Androgenetica, ook wel mannelijke erfelijke kaalheid genoemd. Deze vorm van kaalheid kenmerkt zich door inhammen en haaruitval op de kruin.
Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) speelt een belangrijke rol in dit proces. Testosteron wordt door het 5-alfa-reductase-enzym omgezet in DHT, dat de haarzakjes bij genetisch gevoelige mannen aanvalt. Dit leidt tot dunner wordend haar en uiteindelijk haaruitval. Uiteindelijk bepaalt je genetische aanleg hoe gevoelig je haarzakjes zijn voor DHT en dus op welke leeftijd je kaal wordt. Het slechte nieuws is dat het lastig te voorspellen is wanneer je kaal wordt en hoe kaal je wordt. Het goede nieuws is dat je mannelijke erfelijke kaalheid kunt stoppen of vertragen met het gebruik van Finasteride, en daarnaast kunt kiezen voor een haartransplantatie. Als je uitgebreidere informatie wilt over waarom mannen precies kaal worden, lees dan hier verder.
Maar wanneer moet je nu een haartransplantatie overwegen en wanneer is Finasteride een betere optie? Om die vraag beter te beantwoorden, gaan we eerst dieper in op beide behandelingen.
Haartransplantaties: alles wat je moet weten
Een haartransplantatie gebruikt je eigen haar, verplaatst van de delen van je hoofdhuid die niet worden beïnvloed door mannelijke erfelijke kaalheid, naar de dunner wordende of kale gebieden. Dit werkt omdat niet al het haar op je hoofd wordt beïnvloed door DHT, het hormoon dat kaalheid veroorzaakt. Bij een haartransplantatie worden haren van de zijkant en achterkant van je hoofd, die niet gevoelig zijn voor DHT, naar de kale plekken verplaatst. De technieken zijn in de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor je dezelfde dag nog naar buiten kunt lopen.
De kosten van een haartransplantatie
De kosten van een haartransplantatie variëren afhankelijk van de locatie, de gekozen methode (FUT of FUE), en het aantal benodigde grafts. Tegenwoordig is de FUE-methode veruit de meest gekozen. In Turkije kun je rekenen op 3.000 tot 5.000 euro, terwijl de kosten in Nederland variëren van 5.000 tot 10.000 euro. Het lijkt misschien alsof Turkije hierdoor een veel aantrekkelijkere optie is, maar wees voorzichtig. Het is niet zo dat er in Turkije geen goede klinieken zijn en in Nederland alleen maar goede, maar onthoud: goedkoop is duurkoop, vooral als het om chirurgische ingrepen gaat.
Hoe werkt een FUE-haartransplantatie?
Bij een FUE-haartransplantatie krijg je een plaatselijke verdoving. De haarzakjes (grafts) worden stuk voor stuk uit de krans van je haar gehaald en gestabiliseerd in een vloeistof. Ondertussen wordt het kale gebied voorbereid met naalden om nieuwe gaatjes te maken waarin de gezonde haren worden geplaatst. Dit precisiewerk zorgt voor een natuurlijk resultaat. Het proces wordt herhaald totdat het kale gebied vol zit met haarzakjes uit je krans.
Hoe lang duurt het voordat resultaten zichtbaar zijn?
Een haartransplantatie duurt meestal tussen de vier en acht uur, afhankelijk van het aantal grafts. Je kunt meestal de volgende dag je haar weer wassen en binnen één of twee dagen weer aan het werk. Het volledige herstel kan langer duren, maar je kunt snel je dagelijkse taken weer oppakken. Na 3 tot 4 maanden zie je de eerste resultaten, en het eindresultaat wordt na 9 tot 12 maanden bereikt.
Hoe lang blijven de resultaten van een haartransplantatie?
Het getransplanteerde haar blijft voor altijd zitten, omdat het afkomstig is uit delen van je hoofd die niet gevoelig zijn voor DHT. Echter, als je jong kalend bent, kan het haar achter of tussen het getransplanteerde haar nog uitvallen. Daarom adviseren betrouwbare haartransplantatieklinieken vaak om, als je jong kaalt, eerst medicatie zoals Finasteride te gebruiken om haarverlies te stabiliseren voordat je een haartransplantatie ondergaat. Finasteride kan soms zelfs een haartransplantatie overbodig maken als je er op tijd bij bent.
In het volgende deel van dit artikel nemen we je mee in de werking, bijwerkingen en het gebruik van Finasteride. Daarna gaan we in op welke behandeling het meest geschikt is voor jou.
Finasteride: Alles wat je moet weten
Finasteride is een receptmedicijn dat in 1996 door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van mannelijke erfelijke kaalheid. De effectiviteit is bewezen in talloze kwalitatieve wetenschappelijke studies. In 85% van de gevallen stopt het haarverlies of vertraagt het aanzienlijk. In sommige gevallen krijgen mannen ook dikker haar terug, vooral op de kruin.
Hoe werkt Finasteride tegen haarverlies?
Finasteride behoort tot de 5-alfa-reductaseremmers en werkt door de omzetting van testosteron in DHT te blokkeren. DHT speelt een belangrijke rol bij mannelijke erfelijke kaalheid door haarzakjes te beschadigen. Door de hoeveelheid DHT in de bloedbaan met ongeveer 70% te verminderen, beschermt Finasteride het haar tegen de schadelijke effecten van DHT. Dit kan leiden tot het stoppen of vertragen van haarverlies en in sommige gevallen zelfs tot haargroei op kale plekken. Als je meer de diepte in wil over hoe Finasteride werkt tegen haarverlies, lees dan hier verder.
Hoe lang duurt het voordat resultaten zichtbaar zijn?
Finasteride begint direct met werken, maar de eerste echte veranderingen merk je pas na een tijdje. Dit komt omdat het tijd nodig heeft voordat je haren groeien zonder de effecten van DHT. Het is daarom erg belangrijk om de medicatie consistent te blijven slikken.
Tussen drie en zes maanden kunnen de eerste zichtbare resultaten optreden, zoals verminderde haaruitval of dikkere haren, vooral op de kruin. Na twaalf maanden ervaart ongeveer 85 procent van de mannen een significante vermindering van haarverlies, met 50 procent van de gebruikers die dikker en gezonder haar terugkrijgen. Op de lange termijn blijft Finasteride effectief, wat betekent dat zolang je het slikt, je haarverlies vertraagd of gestopt blijft.
Wat zijn de bijwerkingen van Finasteride?
Bij sommige mannen kan Finasteride bijwerkingen veroorzaken zoals een verlaagd libido, erectiestoornissen, testikelpijn, problemen met ejaculatie en stemmingsschommelingen. Studies tonen aan dat deze bijwerkingen relatief zeldzaam zijn en vaak verminderen of verdwijnen na het stoppen met het medicijn. Het is belangrijk om alle bijwerkingen serieus te nemen en goed af te wegen voordat je met de behandeling begint. Als je meer in de diepte wilt weten over de bijwerkingen, lees dan hier verder.
Doseringen en gebruik van Finasteride
De door de FDA goedgekeurde dosering van Finasteride voor de behandeling van haarverlies bij mannen is 1 mg. Je moet deze pil elke dag slikken, het liefst in de ochtend. Zoals hierboven aangegeven is het erg belangrijk dat je de pil elke dag slikt, zodat je haren DHT-vrij blijven en ze optimaal kunnen groeien.
Haartransplantatie of Finasteride? Of allebei?
Nu je alles weet over haartransplantaties en Finasteride, komt de belangrijke vraag: welke behandeling is het beste voor mij? Of misschien wel beide?
Heel kort door de bocht: ga langs bij Zantman Haartransplantatiekliniek in Rotterdam. Bij hen kun je een gratis consult inplannen, waarbij hun specialisten een eerlijk oordeel en advies geven dat past bij jouw specifieke situatie.
Wij zijn heel enthousiast over deze kliniek, omdat ze naast kwalitatief hoogwaardige transplantaties ook echt eerlijk advies geven. Dit betekent dat ze je niet zomaar een haartransplantatie verkopen als je eigenlijk eerst aan de medicijnen moet, bijvoorbeeld als je op jonge leeftijd kaal wordt en je haarverlies eerst moet stabiliseren met Finasteride. Mocht dit het geval zijn, dan zullen zij je adviseren om het online consult bij ons te doorlopen.
Mocht je al hebben besloten dat je Finasteride wilt gaan gebruiken, dan kun je hieronder ons online consult doorlopen. Onze Nederlandse BIG-geregistreerde arts zal dan bepalen of Finasteride een veilige optie voor jou is. Als het veilig is bevonden, schrijven we online een recept uit, waardoor je direct Finasteride kunt kopen. We zorgen ervoor dat je de Finasteride thuis ontvangt in de vorm van een abonnementsmodel, zodat je nooit een dag van de medicatie hoeft te missen.
(Wetenschappelijke) bronnen
Kinter, K.J., & Anekar, A.A. (2022, March 9). Biochemistry, Dihydrotestosterone. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557634/
Ho, C.H., Sood, T., & Zito, P.M. (2022, October 16). Androgenetic Alopecia. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
Sato, A., & Takeda, A. (2012, January). Evaluation of efficacy and safety of finasteride 1 mg in 3177 Japanese men with androgenetic alopecia. The Journal of Dermatology, 39(1), 27-32. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21980923/
Kaufman, K.D., et al. (1998, October). Finasteride in the treatment of men with androgenetic alopecia. Finasteride Male Pattern Hair Loss Study Group. Journal of the American Academy of Dermatology, 39(4 Pt 1), 578-589. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9777765/
Bistas, et al. (2021, March 27). Finasteride. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513329/
Shapiro, J., & Kaufman, K.D. (2003). Use of finasteride in the treatment of men with androgenetic alopecia (male pattern hair loss). The Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings, 8(1), 20–23. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15529357
University of California eScholarship. (2020, January 17). Retrieved from https://escholarship.org/uc/item/24k8q743
Zantman Kliniek. Haartransplantatie. Retrieved from https://www.zantmankliniek.nl/haartransplantatie/
Comments